فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 139 (دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد نجاتیان* صفحات 448-453

    همه نظام های سلامت در دنیا با کمبود منابع مالی برای رفع نیازهای سلامت شهروندان خود مواجه هستند و سیاست گذاران سلامت برای حل این مشکل از علوم اقتصادی و سیاست گذاری بهره می گیرند تا راهکارهای مناسب برای اولویت بندی و اختصاص منابع محدود برای رفع نیاز های نامحدود سلامت را اجرا کنند [1]. در این مسیر، انجام مطالعات ارزشیابی اقتصادی سلامت برای ارایه شواهد به تصمیم گیران بسیار حایز اهمیت است. این نوع مطالعات که «بررسی مقایسه ای هزینه ها و پیامدهای تکنولوژی ها و راهبردهای متفاوت سلامت» هستند [2]، به سیاست گذاران کمک می کنند تا مقرون به صرفه ترین اقدامات برای ایجاد بیشترین پیامد سلامت را انتخاب کنند. با قرار گرفتن موضوع پوشش همگانی سلامت در اولویت های کشورها برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار، موضوع دسترسی همه مردم به خدمات مورد نیاز با قیمت مناسب اهمیت بالایی یافته است. همه گیری کووید-19 نشان داد که فقط نظام های سلامت قوی با بودجه کافی نمی توانند تامین سلامت مردم را در بلند مدت تضمین کنند، بلکه نیازمند پیدا کردن روش های هزینه اثربخش در ارایه خدمات سلامت هستیم [3].

    کلیدواژگان: ارزشیابی اقتصادی، ارزیابی فناوری سلامت، پرستاری، هزینه اثر بخشی
  • مژگان جهانتیغ، نیلوفر کندری فرد، نسرین رضائی* صفحات 454-465

    زمینه و هدف:

     سرطان پستان از بیماری های شایع زنان است که سلامت جسمی و روانی آنان را به مخاطره می اندازد. نشخوار فکری از مشکلات روان شناختی این زنان است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر امید درمانی بر نشخوار فکری زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. 

    روش بررسی:

     این یک مطالعه نیمه تجربی است. تمام زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بخش های شیمی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهر زاهدان جامعه پژوهش را تشکیل دادند. نمونه گیری در ابتدا به شیوه مستمر بود. سپس نمونه ها به روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش (50 نفر) و کنترل (50 نفر) قرارگرفتند. مداخله به مدت 8 جلسه گروهی و 2 بار در هفته انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات فردی و پرسش نامه نشخوار فکری بود. داده ها به کمک نسخه 16 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد.. 

    یافته ها :

    میانگین نمره نشخوار فکری قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری بین دو گروه نداشت (0/29=P)، اما بعد از مداخله گروه درمانی مبتنی بر امید درمانی مقایسه میانگین نمره نشخوار فکری در دوگروه معنادار بود (0/0001=P). آزمون آماری تی زوجی نشان داد بین میانگین نمره نشخوار فکری قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله (0/003=P)، تفاوت آماری معناداری وجود داشت، در گروه کنترل در میانگین نمره نشخوار فکری تفاوت آماری معناداری یافت نشد (0/89=P).

    نتیجه گیری :

    یافته ها نشان داد آموزش مبتنی بر امید درمانی، بر نشخوار فکری زنان مبتلا به سرطان پستان موثر است. این نتایج نشان می دهد زنان مبتلا به سرطان پستان که درگیر مشکلاتی همچون نشخوار فکری هستند با مداخله مبتنی بر امید درمانی افکار مزاحم آن ها که بیشتر حول وحوش بیماری و ناامیدی است، کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: امیددرمانی، سرطان پستان، نشخوار فکری
  • فاطمه محدث، مهری بزرگ نژاد، طاهره نجفی قزلجه، محمدرضا زارعی، شیما حقانی، فریبا جلالی نژاد* صفحات 466-477

    زمینه و هدف:

     بیماری های قلبی عروقی علت اصلی 30 درصد از کل مرگ و میرها در سرتاسر جهان را تشکیل می دهند. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی اثر آموزش با شبکه های مجازی بر اضطراب و رضایتمندی افراد کاندید آنژیوگرافی با استفاده از فیلم و محتوای عکس و متن آموزشی و تلفیق آن با فناوری مبتنی بر گوشی تلفن همراه در بستر اینترنت و شبکه مجازی واتساپ در فضای تعاملی با بیماران انجام شد.

    روش بررسی:

     در این مطالعه ارزشیابی، ارزشیابی اثر آموزش با شبکه های اجتماعی مجازی بر اضطراب و رضایتمندی افراد کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) در بازه زمانی اردیبهشت تا تیر ماه سال 1400 در دو گروه آزمایش (43=n) و کنترل (43=n) بررسی و مقایسه شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه جمعیت شناختی، پرسش نامه اضطراب بک و مقیاس آنالوگ دیداری جهت سنجش رضایتمندی بود. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، تی زوجی، آزمون کای دو، دقیق فیشر در نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها :

    نتایج نشان داد هر دو گروه از نظر ویژگی های جمعیت شناختی همگن بودند و بین نمرات اضطراب در دو گروه آزمایش و کنترل قبل از مداخله اختلاف معنا دار آماری وجود نداشت (0/229=P). نتایج آزمون تی مستقل حاکی از تاثیر مداخله در کاهش سطح اضطراب آن ها بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد رضایت از آموزش در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری بیشتر بود (0/001>P). نتایج آزمون تی زوجی نشان داد هم در گروه آزمایش (0/001>P) و هم در گروه کنترل (0/005=P)) نمرات اضطراب بعد از مداخله نسبت به قبل از آن به صورت معناداری کاهش یافته است. مقدار اندازه اثر اضطراب 0/9 و اندازه اثر رضایت از آموزش 1/88 محاسبه شد که نشان دهنده اثر بالای مداخله می باشد.

    نتیجه گیری :

    در این پژوهش آموزش با شبکه اجتماعی منجر به کاهش اضطراب و بهبود رضایتمندی در افراد کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر شد؛ بنابراین این مداخله می تواند به عنوان یک روش در کنار روش های رایج آموزش به بیمار در مراکز درمانی توسط پرستاران مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، رضایتمندی، آنژیوگرافی عروق کرونر، آموزش با شبکه اجتماعی مجازی، بیماران قلبی
  • فاطمه اسود، مرضیه عادل مهربان*، محبوبه رسولی صفحات 478-489

    زمینه و هدف:

     مهم ترین عامل توسعه هر جامعه ای منابع انسانی و چگونگی استفاده بهینه از آن است. بخش مراقبت های ویژه یکی از بخش های مهم بیمارستان است . این مطالعه با هدف بررسی زمان مراقبت های مستقیم پرستاری از بیماران در بخش ویژه بیمارستانی در ایران در طول همه گیری کووید-19 پرداخته است. ضروری است تا درمورد آن مطالعات لازم و اقدام مناسب انجام شود. 

    روش بررسی :

    این پژوهش، کمی و توصیفی مقطعی از نوع مشاهده ای است که در مدت 6 ماه انجام شده است. محیط پژوهش بخش ویژه کووید-19 در بیمارستان شهدای هفتم تیر و جامعه این پژوهش، پرستاران شاغل در این بخش بودند که به صورت تصادفی 42 نفر از آن ها در نوبت های مختلف انتخاب و مشاهده مستمر و اندازه گیری زمان فعالیت ها توسط محقق با استفاده از کرنومتر گوشی موبایل انجام و ثبت شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه بود. روایی محتوای این پرسش نامه توسط متخصصان متشکل از 5 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران بررسی و از 10 نفر پرستاران کمک گرفته شد. نظرات آن ها درباره نوع مراقبت ها در پرسش نامه ها اعمال شد. پایایی ابزار به دلیل یکی بودن محقق و مشاهده گر، مورد تایید بود. از آمار توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار، کمترین و بیشترین) بهره گرفته شد و برای تحلیل از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. 

    یافته ها :

    در این پژوهش، بیشترین تعداد پرستاران (60 درصد) در محدوده سنی (30 تا 39) سال و 72 درصد آن ها سابقه کار (11 تا 20) سال داشتند. بیشتر پرستاران زن (85 درصد) و متاهل (80 درصد) بودند. نتایج نشان داد در مجموع در هر نوبت کاری به طور میانگین پرستاران 247 دقیقه را به انجام مراقبت های غیر مستقیم می پردازند. بیشترین زمان در مراقبت های غیرمستقیم را گزارش نویسی با میانگین (10/5± 34/9دقیقه در نوبت کاری) و از سوی دیگر، کمترین زمان مربوط به ترتیب خارج کردن وسایل محافظ با میانگین (3/19±6/11 دقیقه در نوبت کاری) و مشورت با همکار و پوشیدن لباس محافظ هر 2 با میانگین و انحراف معیار یکسان (3/55±7 دقیقه در نوبت کاری) ثبت شده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد در شرایط بحرانی کووید-19 نیاز بیمار به مراقبت های مستقیم و حضور مستمر پرستار بیشتر احساس می شود، اما با وجود تجهیزات پیشرفته در بخش های ویژه برای کاهش مراقبت های غیرمستقیم از بیماران، همچنان زمان مراقبت های غیرمستقیم زیاد است. باتوجه به این شرایط برای ارایه مراقبت پرستاری مناسب مهم است که بر تعداد پرستاران در طی مراقبت از بیماران کووید-19 افزوده و از فعالیت های غیر تخصصی آن ها کاسته شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، بخش مراقبت ویژه، مطالعه زمان و حرکت، مراقبت پرستاری مستقیم، مراقبت پرستاری غیرمستقیم
  • زهرا کاشانی نیا*، گوهرالسادات شریفی، نعیمه سیدفاطمی، شیما حقانی صفحات 490-503

    زمینه و هدف :

    تحریف شناختی بین فردی از مشکلات روان شناختی سالمندی است که باعث می شود فرد درک درست و منطقی از مسایل نداشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین تحریفات شناختی بین فردی در سالمندان مراجعه کننده به پارک های مناطق منتخب تهران در سال 1399 تا 1400 انجام شد.

    روش بررسی:

     در این مطالعه توصیفی همبستگی 200 سالمند مراجعه کننده به پارک ها و فرهنگسراهای منطق منتخب تهران به روش نمونه گیری خوشه ای مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری داده ها فرم اطلاعات جمعیت شناختی، فرم کوتاه بررسی وضعیت شناختی و پرسش نامه تحریفات شناختی بین فردی بود که از سالمندان دارای معیارهای ورود به مطالعه درخواست شد به گویه های پرسش نامه ها پاسخ بدهند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آزمون های آماری تحلیلی همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیتحلیلز واریانس) تجزیه وتحلیل شدند. 

    یافته ها:

     میانگین نمره تحریفات شناختی 8/29±52/53 از نمره کل 95 بوده است که نشان دهنده سطح متوسط تحریفات شناختی در بین سالمندان مورد مطالعه است و در بین ابعاد آن نیز، انتظارات غیرواقع بینانه در روابط دارای بیشترین میانگین نمره (0/57±2/91 از میانگین نمره 5) و در بعد طرد در روابط بین فردی دارای کمترین میانگین نمره (0/52±2/64 از میانگین نمره 5) بود. بین سن سالمندان با تحریفات شناختی بین فردی آنان ارتباط معنادار وجود داشت (0/03=P). 

    نتیجه گیری:

     باتوجه به یافته های مطالعه حاضر و وضعیت تحریف شناختی سالمندان توصیه می شود که پرستاران شاغل در مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت با در نظر داشتن وجود ارتباط معنادار بین متغیر سن با تحریفات شناختی، اقدام به مداخلات لازم کنند.

    کلیدواژگان: تحریفات شناختی بین فردی، سالمندان، انتظارات غیر واقع بینانه از رابطه، طرد در روابط
  • مریم احسانی، مهناز سید الشهدایی، شیما حقانی، صمد شجاعی مطلق* صفحات 504-519

    زمینه و هدف:

     با وجود آنکه بیماری کووید-19 می تواند افراد را در گروه های مختلف سنی تحت تاثیر قرار دهد، شرایط ازنظر میزان مواجهه و شدت عوارض در مبتلایان به دیابت به مراتب بیشتر از جمعیت عمومی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین دانش، نگرش و عملکرد افراد مبتلا به دیابت در رابطه با بیماری کووید-19 در مراکز آموزشی درمانی منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی:

     این مطالعه یک پژوهش توصیفی مقطعی است که 384 بیمار مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 مراجعه کننده به بیمارستان های فیروزگر و حضرت رسول (ص) تهران در بازه زمانی آذر سال 1400 تا خرداد سال 1401 در آن شرکت داشتند. روش نمونه گیری به صورت مستمر و ابزارهای استفاده شده شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه دانش، نگرش و عملکرد طراحی شده توسط هنرور و همکاران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی پیرسون) انجام شد. 

    یافته ها:

     براساس نتایج حاصل از این پژوهش، میانگین سنی مشارکت کنندگان 40/11 سال با انحراف معیار 15/20 سال بود. 94/8 درصد مشارکت کنندگان دانش متوسط و کافی را در رابطه با کووید-19 داشتند. میانگین نمره نگرش در این بیماران 4/89±30/90 و در سطح متوسط به بالا برآورد شد. سهم افراد دارای عملکرد ضعیف نسبت به کووید-19صرفا 1/3 درصد بود. در این مطالعه، بین وضعیت تاهل (0/006=P) و وضعیت اشتغال (0/001>P) با میانگین دانش بیماران، ارتباط معنادار آماری مشاهده شد (0/05>P). علاوه براین بین تحصیلات افراد با میانگین نگرش (0/015=P) و همچنین بین متغیرهای جنسیت (0/010=P)، وضعیت تاهل (0/001=P) و نوع دیابت (0/001>P) با عملکرد افراد، ارتباط معنادار آماری وجود داشت. همچنین بین مدت زمان ابتلا به بیماری با نگرش (0/027>P) و با دانش افراد (0/001>P) در مورد کووید-19 ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     سطح دانش، نگرش و عملکرد مبتلایان به دیابت درباره بیماری کووید-19، در این مطالعه در سطح مطلوبی قرار داشت. این نتیجه، به منزله تاییدی برای موفقیت اقدامات انجام شده در راستای آموزش این دسته از بیماران توسط دستگاه های مسیول نظیر مراکز بهداشتی درمانی و رسانه هاست و ضرورت افزایش سواد سلامت افراد جامعه به ویژه در شرایطی نظیر همه گیری ها را بیش از پیش آشکار می کند.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عمکلرد، دیابت، کووید-19
  • زهرا طالب نیا، فریبا معصومی، ملیحه رنجبر، مژگان مغرور*، امیرعباس کشاورز اخلاقی صفحات 520-533

    زمینه و هدف:

     باتوجه به سودمندی هایی که یک محیط خوشامدگو می تواند داشته باشد، دفتر پرستاری مرکز روانپزشکی ایران تصمیم گرفت ایده پرستار خوشامدگو را برای بیماران با اختلالات روانی و خانواده های آن ها اجرا کند. 

    روش بررسی:

     واحد خوشامدگویی مرکز از شهریور سال 1396 به صورت رسمی راه اندازی و شروع به فعالیت کرد. پرستار خوشامدگو ابتدا خود را به مددجو و خانواده معرفی و در صورت آماده بودن شرایط، به معرفی مرکز، اهداف بستری و آشناسازی با فضای مرکز، نحوه دسترسی به روان پزشکان، مقررات ملاقات و مقررات حین بستری می پرداخت. این برنامه، با آشناسازی مراجعین با مقررات بیمارستان، منشور حقوق بیماران، تیم درمان، امکانات رفاهی، بخش های بستری، واحد الکتروشوک، درمانگاه و مددکاری مرکز و رسیدگی به شکایات و انتقادات ادامه می یافت. به منظور ارزیابی درونی فرم نظرسنجی با طرح 5 سوال بازپاسخ و بدون ذکر مشخصات جمعیت شناختی طراحی و در بخش ها توزیع شد. پاسخ های مشارکت کنندگان جمع آوری و به روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها :

    نتایج ارزیابی درونی نشان داد 92 درصد بیماران و خانواده های آن ها از اجرای پرستار خوشامدگو رضایت داشتند و اجرای برنامه را بسیارخوب و عالی ارزیابی کردند. نیمی از بیماران و خانواده آن ها (درصد) معتقد بودند بعضی پرستارها دلسوز و بعضی بی توجه اند و به مشکلات خوب رسیدگی نمی کنند و فکر می کردند روان پزشک و روان شناس وقت زیادی برای بیمار ندارند و ویزیت پزشک ها خیلی دیر به دیر انجام می شود. 

    نتیجه گیری :

    پاسخ بیماران و خانواده های آنان به سوالات طرح شده در برنامه پرستار خوشامدگو نشان داد که به طورکلی بیماران و خانواده های آنان از این برنامه رضایت داشتند. ازنظر نویسندگان گزارش این تجربه به عنوان یک ایده نو می تواند انگیزه لازم را برای اجرای آن در سایر مراکز روان پزشکی و غیر روان پزشکی فراهم کند.

    کلیدواژگان: روان پرستاری، خدمات مراقبت روانی، بهبود کیفیت، ایران
  • مهدیه دهنوی، حسین سنایی، کیوان شریعت نژاد، محمد آیت نیا، مجتبی محمدی، اکرم قنبری مقدم* صفحات 534-543

    زمینه و هدف:

     تعریف تاب آوری، توانمندی فرد در ایجاد تعادل زیستی و روانی در شرایط مخاطره آمیز است و به نوعی بازسازی خود با عواقب مبثت هیجانی، عاطفی و شناختی می دانند. به علت نقش بسیار مهمی که مراقبین خانوادگی در روند مراقبت از سالمندان مبتلا به کووید -19 دارند، توجه به سلامت و بهزیستی آن ها به عنوان مراقبین غیررسمی اهمیت یافته است. این مطالعه با هدف تعیین میزان تاب آوری مراقبین خانوادگی سالمند در بحران کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی:

     این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 120 مراقب عضو خانواده سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهری شهر مشهد انجام شد. نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای و طی ماه های فروردین تا خرداد سال 1401 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه 2 قسمتی شامل اطلاعات جمعیت شناختی (سن سالمند و مراقب، جنسیت مراقب، تحصیلات مراقب، اشتغال مراقب، وضعیت تاهل و نسبت مراقب با سالمند) و پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها :

    میانگین و انحراف معیار سن مراقبین و سالمندان تحت مراقبت به ترتیب 1/32±39/94 و 3/17±74/44 بود. کمترین و بیشترین سن برای مراقبین 20 و 74 سال و برای سالمندان تحت مراقبت 89 و 60 سال بود. نتایج نشان داد میانگین تاب آوری مراقبین شرکت کننده در این مطالعه 13/07±49/40 است که در حد پایین ارزیابی می شود. همچنین ارتباط معناداری بین نمرات تاب آوری با میزان تحصیلات (0/05> P)، وضعیت تاهل (0/001> P) و وضعیت اشتغال (0/05> P) وجود داشت. ضریب همبستگی بین متغیرهای تاب آوری مراقبین با سن مراقب (0/17=r) و سن سالمند (0/13=r) مثبت، اما در حد ضعیف بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد مراقبین خانوادگی یا غیررسمی مراقبت کننده از افراد سالمند در شهر مشهد از تاب آوری بالایی برخوردار نبودند. همچنین این پژوهش عوامل مرتبط با تاب آوری، از جمله میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل را شناسایی و آشکار کرد که می تواند به ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی برای درک منابع موثر بر تاب آوری و برنامه ریزی های مراقبتی برای رشد تاب آوری و بالطبع بهبود کیفیت زندگی سالمندان کمک کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سالمند، مراقبین خانوادگی، همه گیری کووید-19
|
  • Ahmad Nejatian* Pages 448-453

    All health systems in the world are facing the lack of financial resources for meeting the health needs of people. Policymakers in the health sector use economic and political methods to solve this problem and implement appropriate strategies for prioritizing and allocating limited resources to meet unlimited health needs [1]. In this regard, it is important to conduct studies for economic evaluation of health to provide evidence to decision-makers. These comparative studies of the costs and consequences of different health technologies and strategies [2] can help policymakers to choose the most cost-effective interventions to create the greatest health outcomes. As universal health coverage (UHC) becomes one of the priorities of countries to achieve sustainable development goals, the access of all people to the needed services at a reasonable price should be considered by governments. The COVID-19 pandemic showed that only a robust health system with sufficient finance cannot guarantee people’s health in the long term, and we need to find cost-effective methods to provide health services [3].

    Keywords: Evaluation studies, Health technology assessment, Nursing, Cost effectiveness
  • Mojgan Jahantigh, Niloofar Kondori Fard, Nasrin Rezaee* Pages 454-465

    Background & Aims:

     Breast cancer is one of the common diseases in women that endangers their physical and mental health. Rumination is one of the psychological problems in these women. The present study aims to determine the effect of an educational program based on hope therapy on the rumination of women with breast cancer.

    Materials & Methods 

    This is a quasi-experimental study. The study population consist of all women with breast cancer referred to the chemotherapy departments of hospitals affiliated to Zahedan University of Medical Sciences. The sampling was done using a continuous method. Then, the samples were divided into intervention (n=50) and control (n=50) groups randomly by lottery method. The intervention was conducted at eight group sessions, twice a week. The data collection tools were a demographic form and the Ruminative Response Scale (RRS). The data were analyzed in SPSS software, verion 16.

    Results 

    The mean score of rumination before the intervention was not significantly different between the two groups (P=0.29). After the intervention, the difference between the two groups was significant (P=0.0001). The paired t-test results showed a significant difference in the mean score of rumination before and after the intervention in the intervention group (P=0.003), but there was no significant difference in the control group (P=0.89).

    Conclusion

     Education based on hope therapy can positively affect the rumination of women with breast cancer. By an hope therapy-based intervention, the disturbing thoughts, which are mostly related to disease and despair, can be reduced in women with breast cancer experiencing rumination.

    Keywords: Hope therapy, Breast cancer, Rumination
  • Fathemeh Mohaddes, Mehri Bozorgnejad, Tahereh Najafi Ghezeljeh, Mohamadreza Zarei, Shima Haghani, Fariba Jalalinejad* Pages 466-477
    Background & Aims

    Cardiovascular diseases are responsible for 30% of all deaths worldwide. The present study aims to evaluate the effect of education through online social media (WhatsApp) on the anxiety and satisfaction of candidates for coronary angiography.

    Materials & Methods 

    In this study, participants were candidates for elective coronary angiography referred to Imam Khomeini Hospital in Ahvaz, Iran from May to July 2021. They were assigned to the intervention (n=43) and control (n=43) groups. Data were collected using a demographic form, the Beck anxiety inventory (BAI) and the visual analog scale (VAS) for measuring satisfaction. Data analysis was performed in SPSS software, version 16 using independent t-test, paired t-test, chi-square test, and Fisher's exact test.

    Results 

    Both groups were homogeneous in terms of demographic characteristics at baseline, and there was no significant difference in BAI scores between the intervention and control groups before the intervention (P=0.229). The results of independent t-test showed a significant difference in the mean BAI score before and after intervention in two groups (P<0.001), indicating the effect of intervention on reducing anxiety. The results of independent t-test showed that the satisfaction in the intervention group was significantly higher than in the control group (P<0.001). The results of the paired t-test showed that in both intervention (P<0.001) and control (P=0.005) groups, the BAI score decreased significantly after the intervention compared to the pre-intervention phase. The effect size of education on anxiety was 0.9 and the effect size on satisfaction was 1.88, which shows the high effect of the educational intervention.

    Conclusion

    The use of mobile social networks for education is effective in reducing anxiety and improving satisfaction in patients undergoing coronary angiography. Therefore, this interventional method can be used by nurses as an effective method in medical centers.

    Keywords: Anxiety, Satisfaction, Coronary Angiography, Virtual Social Networking Education, Heart Patients
  • Fatemeh Asvad, Marzieh Adel Mehraban*, Mahboubeh Rasouli Pages 478-489
    Background & Aims

    The most important factors for the development of any society are human resources. The intensive care units (ICUs) are the most important departments in the hospitals. Considering the importance of time management for patient care, lack of human resources in this profession, and the fact that nurses spend a lot of time on indirect and non-nursing works, this study aims to investigate the time and type of indirect patient care provided by nurses in the ICU of a hospital in Iran during the COVID-19 pandemic.

    Materials & Methods

    This is a descriptive, cross-sectional, and observational study that was conducted for 6 months. Participants were 42 nurses working in the ICU of Hafte Tir Hospital in Rey, Iran who were randomly selected from different shifts. Their activities were observed and their spent time was recorded by the researcher using the stopwatch mobile application. The data collection tool was the Persian version of the International Classification for Nursing Practice (ICNP) checklist with acceptable face and content validity according to opinions of a panel of experts (5 faculty members and 10 nurses). descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation, minimum, and maximum) were used for data analysis by SPSS software, version 22. 

    Results 

    Most of nurses (60%) were in the age group of 30-39 years and 72% of them had a work experience of 11-20 years. Most of the nurses were female (85%) and married (80%). In each shift, nurses spent an average time of 247 minutes providing indirect care. The longest time in indirect care was related to writing nursing reports (34.9 ± 10.5 min per shift) and the shortest time were related to removing personal protective equipment (6.11±3.19 min per shift), consulting with a colleague, and wearing personal protective equipment (both with 7±3.55 min per shift).

    Conclusion

    Although patients need direct care and continuous presence of the nurse more during the COVID-19 pandemic and there are advanced equipment. To provide proper nursing care, it is important to increase the number of nurses and reduce their non-nursing activities.

    Keywords: COVID-19 Intensive care unit, Time, motion study, Direct nursing care, Indirect nursing care
  • Zahra Kashaninia*, Goharalsadat Sharifi, Naeime Seyedfatemi, Shima Haqqani Pages 490-503
    Background & Aims

    Interpersonal cognitive distortion (ICD) is one of the psychological problems in old age that causes a person not to have a correct and logical understanding of relations. Its continuation can lead to anxiety and depression. This study aims to determine the ICDs among the community-dwelling elderly in Tehran, Iran.

    Materials & Methods 

    In this descriptive-correlational study, participants were 200 older people dwelling in the urban parks in Tehran, Iran who were selected using a cluster sampling method from December 2020 to October 2021. Data collection tools included a demographic form, abbreviated mental test score (AMTS), and interpersonal cognitive distortion scale (ICDS). The collected data were analyzed in SPSS software, version 16 software using descriptive statistics (Mean±SD, No. (%)) and inferential statistics (Pearson correlation test, independent t-test, analysis of variance).

    Results 

    The mean total score of ICD was 52.53±8.29 out of 95, which indicates the moderate level of ICD among the elderly. In terms of the dimensions of ICDS, the unrealistic relationship expectations had the highest mean score (2.91±0.57), while the dimension of interpersonal rejection had the lowest score (2.64±0.52). There was a significant relationship between the age of the elderly and their ICD (P=0.03).

    Conclusion

    Considering the existence of a significant relationship between ageing and cognitive distortions, The nurses working in healthcare centers in Mashhad should take it into account in interventions for the elderly.

    Keywords: Interpersonal cognitive distortions, Elderly, Unrealistic relationship expectations, Interpersonal rejection
  • Maryam Ehsani, Mahnaz Seyedoshohadaee, Shima Haghani, Samad Shojaeimotlagh* Pages 504-519
    Background & Aims 

    Although COVID-19 can affect people in different age groups, the conditions and severity of symptoms are worse in people with diabetes. This aims to determine the knowledge, attitude and practice (KAP) regarding COVID-19 in people with diabetes in Tehran, Iran.

    Materials & Methods

    This is a descriptive cross-sectional study on 384 patients with type 1 and type 2 diabetes referred to Firozgar and Hazrat Rasool-e Akram hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences from December 2021 to June 2022. They were selected using a continuous sampling method. The instruments were a demographic form and the KAP questionnaire designed by Honarvar et al. (2020). Data analysis was done in SPSS v.16 using descriptive and inferential statistics.

    Results 

    The mean age of the participants was 40.11±15.20 years. It was reported that 94.8% had moderate and sufficient knowledge of COVID-19. The mean attitude score was 30.90±4.89 which is a moderate-to-high level. Only 1.3% had poor practice regarding COVID-19. A statistically significant relationship was observed between the average knowledge of patients and their marital status (P=0.006), employment status, and duration of disease (P<0.001). In addition, there was a statistically significant relationship between the attitude of patients and their educational level (P=0.015) and duration of disease (P=0.027). Their practice level had a significant relationship with gender (P=0.010), marital status (P=0.001), and type of diabetes (P<0.001).

    Conclusion

    The KAP of people with diabetes in Tehran regarding COVID-19 is at a favorable level. This indicates the success of the measures taken to educate this category of patients by health centers and media, and reveals the necessity of increasing the health literacy of people in pandemics.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Diabetes, COVID-19
  • Zahra Talebnia, Fariba Masoumi, Malihe Ranjbar, Mojgan Maghroor*, AmirAbbas Keshavarzakhlaghi Pages 520-533
    Background & Aims

    Considering the benefits that a welcoming environment can have for the patients and their families, and specifically for people with mental disorders, this study aims to launch a welcoming program in the Iran psychiatric Hospital and assess its effectiveness in improving the quality of and satisfaction with the services for patients with mental disorders.

    Materials & Methods 

    The welcoming unit of the hospital was officially launched and began to operate since September 2017. In the welcoming program, the nurse first introduced herself to the patients and their families, and if needed, made them familiar with the hospital and its goals and environment, how to reach psychiatrists, and regulations during hospitalization. This program continued by acquainting patients with their rights, the hospital's rules, treatment team, welfare amenities, inpatient wards, electroconvulsive therapy unit, clinics, support center, and by handling complaints and criticisms. For internal evaluation, a survey form with 5 open-ended questions was designed without including demographic characteristics and distributed among the hospital departments. The responses were collected and analyzed using the content analysis method.

    Results 

    The results of internal evaluation showed that 92% of the patients and their families were satisfied with the welcoming program and perceived it as very good and excellent. Half of the patients and their families (50%) believed that some nurses were caring and some were careless and did not take care of problems well. They perceived that psychiatrists and psychologists did not spend much time with the patient, and their visits were done very late.

    Conclusion 

    Based on the perceptions of the patients and their families about the welcoming program, it seems that they are satisfied with the program in overall. The result can motivate other psychiatric and non-psychiatric centers in Iran for the implementation of a welcoming program.

    Keywords: Psychiatric Nursing, Mental Health Services, Quality Improvement, Iran
  • Mahdie Dehnavi, Hossein Sanaee, Keyvan Shariat Nejad, Mohammad Ayatnia, Mojtaba Mohammadi, Akram Ghanbari Moghaddam* Pages 534-543
    Background & Aims

    Resilience is defined as a person’s ability to maintain psychological balance and recover from challenging conditions. Due to the very important role of family caregivers in the treatment of older patients with COVID-19, attention to their health and well-being has been increased. This study aims to determine the resilience level of the family caregivers of older people during COVID-19 pandemic in Mashahd, Iran.

    Materials & Methods 

    This descriptive-analytical study was conducted on 120 family caregivers of older people who referred to urban health centers in Mashhad, Iran. Sampling was done in using cluster random sampling method from April to June 2022. The instrument was a two-part questionnaire included demographic form (surveying age of the elderly and caregiver, gender of caregiver, educational level of caregiver, employment status of caregiver, marital status of caregiver, and the relation of caregiver with the elderly) and the Connor-Davidson resilience scale. Data analysis was done in SPSS v.23 software using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The mean age of family caregivers and elderly were 39.94±1.32 and 74.44±3.17 years, respectively. The age of caregivers ranged 20-74 years and the age of the elderly ranged 60-89 years. The mean resilience score of caregivers was 49.40±13.07, which is low. There was a significant relationship between resilience score and educational level (P<0.05), marital status (P<0.001) and employment status of family caregivers (P<0.05). The correlation between resilience and caregiver’s age (r=0.17) and elderly’s age (r=0.13) was positive, but weak.

    Conclusion

    Family caregivers of the elderly in Mashhad city have low resilience. Their educational level, employment status, and marital status are related to their resilience level. Attention to these factors can help health care providers to develop plans for increasing their resilience and improving the quality of life of the elderly.

    Keywords: Resilience, Elderly, Family caregivers, COVID-19 pandemic